Social Icons

Medan - Berastagi - Danau Toba... Aku Datang !!!!!

Salam semua... 

Hari ni baru berkesempatan berkongsi pengalaman kami di Medan, Berastagi, Danau Toba dan Last sekali di Medan semula... kami pergi 23 - 26 Ogos hari tu.. Ahad - Rabu..

Perjalanan kami di bawah travel agent :instagram  melancong murah baloi.. recommended.. agen di Malaysia: cik insyirah 017- 5367426

Perjalanan kami bermula dari rumah.. Pkl  5.00 pagi dah bangun nak bersiap - siap... Anak2 la kesian.. pagi2 mama dan papa dah paksa mandi... hehehe

Pkl 6.30 dah keluar gi airport.. lepas drop bag bagai,sempat gi makan kat airport jap..  maka tepat pkl 8.50 pg kami pon bertolak ke  Airport Kuala Namu, Medan... sampai pkl 8.50 pg waktu Medan..



papa jaga Fitri... 

amik satu Row terus... senang... mama jaga Fahri & Farha.. Si kenit sorang tu tido.. senang keje mama


Trip kami ni terbalik dengan trip orang lain.. selalunya, dari Medan, orang lain pergi Danau Toba dulu... then baru Berastagi dan kemudian, Medan balik..

Kami pulak ke Berastagi dulu... br ke Danau Toba then ke Medan semula..


kenapa terbalik?  sebab nak kejar kan ke Funland. buka hari Jumaat - Ahad jer,, 




Sampai je kat sana, kami terus ke Berastagi.. sebelum sampai di Berastagi, singgah kat KFC jap.. merasalah KFC indonesia macam mn.. kat sana mmg makan dengan nasi yerk... kering2 gitu, kami pon telan la juga.. hahahahha  



Lepas makan, sambung berjalan.. Kami ke Funland, Berastagi ....


bagi anak - anak, tempat nilah yang paling best bagi mereka..


Funland ni sebenarnya theme park ala2 Genting Highland gitu... tapi ada lebih 30 ride yg kebanyakannya budak sebesar Fitri dah boleh naik.. Fahri & Fitri memang enjoy..  kita layan gambar je dulu yer...




latar belakang ala taman fantasi kanak2...



antara ride yang sempat naik.. seluar jin biru tu, kaki mama la  tue... hihihi... fahri naik dgn mama.. papa jaga fitri n farha,,, mmg best.. ala2 solero tower kat Genting dulu.. tp lg lama... tp rendah sikit dr Solero tower..
Kebanyakan permainan anak2 je yang naik.. papa yang banyak teman.... mama memang asyik berkepit dengan Farha montel.. So banyak la selfie mama dengan Farha ni.. hihihi






ceria je Farha ni... senang nak jaga...Alhamdulillah..

Ada dinosour theme area... gerak2 dan bunyi real tau dinosour belakang tu...


ada la beberapa jenis... 


over dino mama kt belakang tu... tiru t Rex konon..



Yang bestnya... tak ramai orang... nk beratur tak ramai... anak2 siap boring tak mo naik ride yg lebih kurang sama.. pusing2 tak habis2... 



Funland area..
Triceratop kata Fahri...




tu mama belayar... tp terbang... hihihih



main langgar2 kereta.. tp semua driver pon sopan... 


fahri drive sendiri je...


pistol air.. tembak2..


bubble cab katanya...



Gni la rupanya naik kereta tu...


paling extreme kat sana... melambung2.. siap pusing2 terbalik... tak muntah pas turun, tak tau la..

Ride kat atas tu untuk dewasa je.. tp kami tak teringin nak naik.. tengok yang naik lepas tu, semua terduduk.. lelaki ke perempuan.. semua pening nak muntah.. di lambung2... hihihihi.. lama tau satu round..

oh lupa nk update.. tiket 100, 000 rupiah jer.. dalam RM30 lebih...


murah la banding LEGO LAnd Malaysia..





anak2 happy... kami lagi happy... orang tak ramai.. tak perlu beratur... main la berapa banyak round pon nak main...


Kami... creature kat suni cantik2...


Ni ikan terbang katanya.... papa fahhri lepas naik benda ni, terus jadi tak betul.. heheheh  kesian... :)

Menjelang petang tu, kami dah kepenatan... dah 4 jam di Funland.. jalan2 jer.. tengok gelagat orang... Alhamdulillah.. ada surau kat sini.. Kami solat Jamak Ta'hir.... pastu keluar ke Parking semula then, pak Supir bawa kami ke hotel untuk makan malam dan rehat..



Malam tu kami duduk di Green Garden Hotel Berastagi.. Tak jauh pon dari Funland.. Berastagi ni kawasan tanah tinggi.. sejuk jer.. malam kat sini sangat sejuk.. grrr.. yang tak bestnya, air panas ada timing dia jer.. nak pegang air, gigil... hahhahaha



Tengah tunggu makan malam... okla kat sini..  


pemandangan dari bilik...


Swimming pool depan bilik jer... Fahri n Fitri memang tergedik2 nak mandi.. Tp kotor skit...


Keesokan harinya, lepas breakfast, kami meneruskan perjalanan ke Danau Toba.. 

sepanjang perjalanan, ada beberapa tempat persinggahan...

Persinggahan pertama... 

Bukit Gundaling...

Dari bukit ni boleh nampak Gunung Berapi Sinabung
Ni la Gunung berapi Sinabung... Asap dia tu... baru 2 bulan lepas meletus lg..


Bergambar latar belakang gunung berapi.. 
 Cer tengok gambar atas tu.. dalam hati berdoa tu.. ko jangan meletus plk sekarang... bagi aku balik Malaysia dulu... hehehehehhe



Kat kaki gunung tu... lahar2 dah mengeras.. dan debu2 dia...

Menurut Pak Dedek travel agent kami, baru - baru ni 13 orang mati.. student Universiti.. buat kajian kat gunung tu.. tetiba meletup plk...


Ngeri...



Kat belakang tu gunung apa ntah.. tak ingat dah..

Pemandangan kat sini cantik..


keliling penuh dengan kehijauan alam sekitar.. tp macam berjerebu skit..




Kami lagi... 


Antara pemandangan dari bukit Gundaling
 Selepas berjalan - jalan di Bukit tu, kami ke Pasar Buah pulak.. tapi tak membeli belah pon.. melayan anak2 nak naik kuda dan kereta kuda je...



Fahri , Fitri.. Nak naik kuda katanya..


10,000 rupiah ni..hehhehe 


Naik Kereta Kuda plk.. Jalan2 pekan...


mama & Farha & Fahri... kami duduk ngadap belakang... 
Lambang
pekan Berastagi...
Lepas tu.. kami sambung perjalanan kami ke Danau Toba semula..

Jauh nya rasa.. 


Lepas tu singgah di Dusun Limau Manis pulak..


Petik limau sendiri..


Sedap sangat... manis.. fresh...




antara tanaman 


di kebun pak cik bertopi tu...  fahri petik limau... 


Fitri pon tak mo lepas peluang..


En Fairus pon nk tunjuk skill


mama n Farha pon nak petik juga.. hahahhahaha cer tengok Farha tu.. excited.. 


Masuk celah - celah pokok.. buah dia lebat..
Selepas tu, perjalanan diteruskan ke Danau Toba..

Singgah di Sepiso - Piso waterfall plk..




antara pemandangan disana... Cantik.. subhanallah


Kat belakang tu la air terjun yang menjadi sumber air ke dalam Dabau Toba...

Gambar close up skit..



macam2 karenah anak2 mama nie...
Lepas dari tengok air terjun, patutnya persinggahan seterusnya ialah minum teh dan makan goreng pisang ..

Tapi kami tak berhenti.. anak2 semua sedang tido..


Teruskan perjalanan sehingga sampai tempat makan di Danau Toba..


Ada cerita tak best masa sampai kedai makan tu..


On the way tu Fitri dah terjaga dari tido.. jalan memang belok -belok.. kalah bukit putus..


Jauh plk tu..muka dia dah pucat tahan pening & muntah..


Sampai je kat kedai tu... papa dia dukung nak bawak keluar.. 


boarrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.. abis muntah atas badan papa dia... huhuhu..


Sadis... kesian dia...


Makan di kedai Nikmat.. aku bg 2 bintang je kedai ni... makanan dia ada yang tak berapa nak elok... maybe dah beberapa hari dipanaskan...


Lepas tu check in hotel...


Layan gambar jelah yer... sekitar pemandangan hotel.. 



Pemandangan belakang bilik...

Pemandangan dari bilik kami... ke tepi...

masa magrib2 tu... dengan telekung bagai... hihihi

ragam 2 n ragam anak2 lagi...

NI pemandangan waktu pagi pulak..

kesayangan mama... memang nikmat cium anak nie...

sebelum gi breakfast


deretan bilik...bilik kami kat situ..

ukiran di dinding2 rumah  kaum batak
 oh.. kesian anak2 masa ni.. tak dapat nak mandi kolam.. tengah cuci plk.. 

Lepas breakfast bagai, kami Pulau Samosir..


Kami melawat ke kg Tomok..


Sejarahnya Kg Tomok ni sbb orang kat sana gemok2.. kikiki... ni cerita pegawai pelancongan kat sana..




Macam laut dah kan... wish list tempat nak pergi melawat,.. Alhamdulillah.. tercapai..

rupa boat2 pelancong kat sini...

Subhanallah

dari dalam boat/fery

perkampungan tepi laut...

Di Kg Tomok.. 


kami diperkenalkan dengan tradisi kat sana..



apa ntah kat belakang tue...







depan rumah tradisi kaum batak


siap ada tarian selamat datang.. Fitri & papa kene tarik menari... kikiki.. 




patung kat belakang tu pon bergerak2... ada orang gerakkan la.. patung gele gele katanya....


Ni masa otw pergi..Dalam boat.. bahagian bawah.. Farha tido.. suka lagi duk bawah.. atas open tapi  panas..
lagi pemandangan




tugu suku kaum batak...




anak2 sapa la memanjat2 tu... 


subhanallah... cantik... percaya tak... kawah gunung berapi sebenarnya...








enjoy  bermain....




rumah Kaum Batak




macam ala2 minang skit...



Balik dari Pulau Simosir, kami ke Medan semula...

Singgah jap kat restoran Istana Minang..


Yang ni akak bagi 4 bintang... sedap... order jus pokat n durian belanda... 42 Ribu rupiah 2 air tu... boleh la..






sedap makan kat sini..


Pastu perjalanan diteruskan ke Medan..


Penat sangat rasanya... 5 jam lebih..


singah2 pon penat... Pergi la kedai Ting ting teng teng tong tong...


beli la 3-4 jenis kipang tu..


singgah minum air kelapa tepi jalan...

Nak menyegarkan badan... jauh sangat terasa dari Danau Toba ke Medan..
 Singgah solat bagai.. kat sini masjid cantik - cantik..

Sampai hotel dah magrib..


Rehat jap.. rasa malas nak keluar dah.. tapi Fahri dah bising2 lapor.. so kami keluar belakang hotel je.. cari makanan kat Food court dia.. nyummy..


Sri order sate padang... Ya Allah.. sedap sangat..gambar ada.. tp dalam hp hubby.. nanti ada masa kita update...


hubby En Fairus order soto


anak2 nak western .. fries.. ayam goreng.. tu je yg lalu kat tekak agaknya...


Tido malam tu tak ingat dunia dah... penat...


Keesokan harinya...


kami ke istana Maimon dulu.. 


layan gambar lagi yer...




depan istana... kat mana2 pon nk buat muka dinosour... tu la fitri...

singgahsana istana...

dari luar istana... fitri dah lari dulu..
ok.. lepas dari ni... kami  pergi shoping kat Medan Mall... sempat juga jenjalan kat pasar dia,, tp end up, tak reti  nak beli apa... harga melampau..

lagi selesa pergi  medan mall.. harga ada tag.. munasabah.. senang nk calculate..


tak amik gambar dah... semua pon dah penat... tak sabar nk balik.. dalam jalan2 kat mall tu, fitri tido je kejenya.. nasib bawak stroller...


dan kemudian kami pergi makan nasi ayam penyet... pon tak de gambar... 


sampai airport.. project mengabiskan rupiah.. sempat la beli kek lapis bagai..


beli aiskrim n jajan 2 hero tu...


sampai Malaysia dah pkl 6.00 ptg..


ambil beg bagai, pkl 7 ptg sampai rumah by teksi..


macam biasa.. aku suka tanya pendapat anak2.. best tak pergi Medan...


jawapan mereka : "Medan best mama... nanti kita pergi lagi yer..."


InsyaAllah sayang...


Nanti kita pergi lagi tempat - tempat wish list mama yer..


En Hubby punya komen... len kali kita pergi tempat relaks2 plk.. hihihi... perjalanan jauh2 dalam kereta ni memang memenatkan...


Enjoy...


ps : br perasan.. tak de gambar pak dedek yg bawa kami... hihihi



SriFairus
Order dan Pertanyaan
~ Sri Widias Tuti
~ ID 836723
~ whatsapp / sms 019 333 7371
~ page : http://www.facebook.com/sri e-shoppe

















3 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. 4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
    (1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
    --------------------------------------------------------------------
    DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
    Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
    After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
    Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

    DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
    After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
    After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





    Thanks /Regards

    HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +62 821 602 111 06 Email : hamzahsaragih@ymail.comWeb : http://hamzahsaragih.blogspot.comFacebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah SaragihBB : 512113B1

    ReplyDelete
  3. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete