Social Icons

Tips untuk wanita bergelar isteri, ibu, anak,pelajar dan mempunyai business macam anda dan saya...

Salam all... 

sambil - sambil pam ni, rasa macam nak update blog pulak..

multitasking...


perasan ayu... hhhehehee
ya.. itulah yang perlu dilakukan oleh ibu-ibu macam saya dan anda..

kene buat 2 - 3 kerja dalam satu masa..

ye lah.. kalau kat rumah tu, mana nak masak...

mana nak mengemas dan melipat baju bajan yang tinggi menggunung..

nak jaga anak2 yang lasak dan sedang membesar lagi...

bagi yg ada biz, nak melayan customer lagi..

bagi yang masih belajar, nk buat assignment nya... hihihi.. nangesssssss

contoh multitasking yg paling mudah : 


baby susu ibu...

1. sambil menyusukan anak, sambil balas message customer... tapi jangan sampai abai anak yang dipangkuan tu yer... eye to eye contact sangat penting dgn baby..

2. sambil ajar abg buat homework, sambil lipat baju yang menggunung... :)

3. sambil masak, biar mesin basuh buat kerja dia juga.. sambil membasuh pinggan mangkuk dalam sinki.. 

4. sambil sidai kain, sambil dukung baby dalam carrier, sambil pantau anak2 yang lain main di luar... 


jalan2 di taman..
haaaa... kan mudah.. possible...

ibu2  zaman sekarang memang kene cergas.. tak boleh lembik2.. 

penat???? memang penat... ye lah.. semua pon kita yang kene buat... 

macam saya, nasib baik la ada hubby yang tolong di mana2 yang mampu.. 

contohnya hari ni, saya dah masuk kan baju dalam mesin basuh, minta dia letak pewangi je nanti sebelum tolong jemurkan... hihihi.. TQ en Fairus tersayang...

apa yang penting... KERJASAMA...


Sedikit Tips dari saya untuk mendapatkan masa berkualiti dengan keluarga  :


1. kalau rumah sepah skit tu biasalah.. jangan pening2... saya lebih penting kan masa dengan anak2 dari sibuk nak kemas sana sini...kerja rumah boleh tunggu... anak2 yg perlukan perhatian harus didahulukan

kekuatan mama.... 

2. luangkan masa yang berkualiti di luar rumah.. knp saya kata begitu.. sbb masa tu saya sendiri dan anak free kan diri dari gajet dan televisyen.. kami bawa anak bersiar2 sama ada di taman, berjoging dan etc.. tak perlu keluarkan duit banyak pon..
menara tinjau wetland Dengkil

3. keluar menikmati keindahan alam... pon tak perlu keluarkan duit banyak.. contoh, pergi pantai main pasir, mandi manda di sungai, taman rekreasi hutan (taman botani Negara, FRIM, etc) dan sebagainya.


mandi sungai


nun di hujung sana... tengah cari cengkerang dengan papa dan kawan2 baru




teman anak2 tengok buaya - tapi yang tengok tu bukan buaya.. dia seorang papa yang baik.



memancing 

 4. Balik Kampong........................... yang ni pon boleh buat anak2 gembira.. bermain dan bergurau senda dengan sepupu2 mereka.. selain merapatkan silaturrahim..masa ni juga lah nak ziarah tok papa, tok mak, aki dan wan mereka... selagi mereka masih hidup... insyaAllah... gunakan masa yang ada ini sebaiknya...






lagi mandi2
Kesimpulannya... memang bukan mudah tau.. jadi ibu, isteri, pelajar, anak, pekerja dalam satu masa..

jadi hargailah masa yang ada sebaik mungkin...


SriFairus
Order dan Pertanyaan
~ Sri Widias Tuti
~ ID 836723
~ whatsapp / sms 019 333 7371
~ page : http://www.facebook.com/sri e-shoppe


1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete