Social Icons

Putera - putera ku....

salam semua.... hari nie di pagi Sabtu nie saja jer nak update skit blog yg selalu bersawang nie... hehehhe... mana aku nak mula yer... ok, kita mula dengan Fahri dulu...

jadi buruh kasar kene basuh keta mama... hahahaa..

tolong papa basuh kete n moto dihujung minggu
30 April yg lalu genap umur Fahri 3 tahun... tiada majlis hari jadi atau apa... kami jeer bawak dia jalan2 pg playground... beli kek secret recipe satu slice... makn sama- sama kat KFC... very simple celebration... ingat mmg niat nak buat juga majlis untuk dia.. insyaAllah buat sama2 masa buat kenduri doa selamat rumah je la..

Fitri pulak dah 3 bulan 6 Mei yg lalu... masih polos... sangat chomel.. (hehehe.. puji anak sendiri).. dia sekarang suka senyum... ketawa... tp kalau ngantuk nak tido, mengamuknyer satu taman boleh dengar suara dia...

kalau aku tengok cara fitri menyusu dan cara fahri menyusu dulu, dua beradik nie mmg berbeza sangat.. Fitri tak kuat menyusu sanagt.. average sehari dia minum 15 ouns jer (3 ouns x 5 botol)... tu pon sll tak abis.. aku sendiri perati kan, kalu aku bagi susu beku dalam botol, dia minum hanya 2 ouns.. lps tu dah ngamuk2 nak tido... penah juga beberapa kali aku ternampak babysitter buang balance susu yg tak habis hampir 1 ouns... erm....

nyenyak tido selepas menyusu

montel mama .....
Fahri dulu, 4 ouns tu mmg sekali hadap... huhuhu... agak stress juga aku nak mencukupkan stok susu dulu. aku plk mmg takde stok susu beku masa tue.. susu hari ni untuk esok..susu esok untuk lusa.... begitulah seterusnya sampai dia berumur 6 bulan... salah aku juga sbb ajar fahri minum susu dengan terlalu mewah....

Syukur Alhamdulillah, nampaknya penyusuan kali ini lebih mudah... Betullah kata org, penyusuan susu ibu nie memerlukan para ibu menuntut ilmu dengan lebih mendalam mengenai penyusuan.. Penyusuan ibu itu mmg Fitrah... tp kita memerlukan ilmu agar tidak mudah stress dan tertewas...

Fahri sayang adik Fitri.... :)
Perkara yang membuatkan aku gembira plak, dua beradik nie tak susah nk dijaga... Fahri tak de pulak nak pukul adik dia atau apa... malah dia mmg sayang adik baby dia .. (panggilan untuk fitri...) boleh diharap ler... kalau adik nangis, dia tolong henjut buaian... tp kene tengok2 juga sbb dia henjut agak ganas... heheheheh.. Fahri pon pandai main dgn Fitri... Fitri pulak jenis mudah tersenyum klu main dgn abg dia....

Apa yang aku harapkan moga anak-anak ku membesar sebagai anak yang soleh dan baik... mama sayang Fahri n Fitri sangat....

Salam sayang,

Srifairus,



1 comment:

  1. terjumpa e-book percuma ni, tentang menyusu dalam bahasa Melayu … sharing is caring :) - Buku Menyusu Dengan Yakin

    ReplyDelete