Social Icons

rindu saat menyusukan fahri... mood teringin nak menyusukan baby datang lagi...


Rindu saat menyusukan fahri....

baru aku perasan.. aku tak banyak pon amik gambar masa menyusu...

menyusukan mu antara detik terindah buat mama....

Salam semua...

Erm arini mood sensitif... tak dapat nak tahan air mata dari meleleh... tp dalam hati aku sangat berbangga dengan diri sendiri.. dan berazam untuk buat yg lebih baik untuk bakal adik fahri nnt.. insyaAllah...

Pagi td seperti biasa aku menerjah kat dalm FB.. aku tengok page KIM... erm.. ada satu montaj ni menyentuh hati aku... montaj nie menunjukkan wajah2 ibu yang mulia yg menyusukan anaknya...

Tengok banyak kali pon meleleh lg... aduhai... kadang2 aku sedih gak bila tengok kawan2 & sedara terdekat  yg aku cuba ajak agar menyusukan anaknya tp mcm tak ambil kisah... aduhai... alangkah sayangnya... kasihanilah pada si kecilmu yg disuakan susu formula yg mungkin boleh memudaratkan perutnya yg masih lembut... erm.. tp aku tahu.. semua ibu ingin buat yang terbaik untuk anaknya...

Dalam entry yg ringkas ni, aku berazam nak mendalami ilmu penyusuan dengan lebih dalam lagi... demi anak2 ku... demi para ibu sekelilingku... moga mendapat manfaat dari perkongsian ilmu mengenai peyusuan susu ibu... itu azamku... insyaAllah...

Penyusuan susu ibu adalah fitrah.....

Salam sayang...
Srifairus@ Mamafahri

khas untuk para suami... sayangilah isteri mu....


kasih ku tiada akhirnya...

Love her…when she sips on your coffee or tea. She only wants to make sure it tastes just right for you.

Love her…when she “pushes” you to pray. She wants to be with you in Jannah (Paradise).

Love her…when she asks you to play with the kids. She did not “make” them on her own.

Love her…when she is jealous. Out of all the men she can have, she chose you

Love her…when she has annoying little habits that drives you nuts. You have them too.



Love her…when her cooking is bad. She tries.

Love her…when she looks dishevelled in the morning. She always grooms herself up again.

Love her…when she asks to help with the kids homework. She only wants you to be part of the home.

Love her…when she asks if she looks fat. Your opinion counts, so tell her she’s beautiful.

Love her…when she looks beautiful. She’s yours so appreciate her.

Love her…when she spends hours to get ready. She only wants to look her best for you.

Love her…when she buys you gifts you don’t like. Smile and tell her it’s what you’ve always wanted.

Love her…when she has developed a bad habit. You have many more and with wisdom and politeness you have all the time to help her change.

Love her…when she cries for absolutely nothing. Don’t ask, tell her its going to be okay

Love her…when she suffers from PMS. Buy chocolate, rub her feet and back and just chat to her (trust me this works!)

Love her…when whatever you do is not pleasing. It happens and will pass

Love her…when she stains your clothes. You needed a new thobe (kurta) anyway

Love her…when she tells you how to drive. She only wants you to be safe.

Love her…when she argues. She only wants to make things right for both

Love her…she is yours. You don’t need any other special reason!!!!

All this forms part of a Woman’s Character. Women are part of your life and should be treated as the Queen.

The Messenger of Allah (peace be upon him) advised concerning the woman:

  • Treat the women well
  • The best of you are those who are the best in the treatment of their wives
sumber: tentangcinta.com

Produk Penambah Susu Ibu???

credit : kak cery

Apabila bercakap tentang milk booster atau produk tambah susu badan dan dikaitkan pula dgn Shaklee.. kadang boleh membawa konflik jugak.. isu supplemen, penyusuan susu ibu, milk booster.. bla bla.. sampai ke sudah takkan habis selagi ibu itu sendiri kurang faham dgn konsep asas penyusuan.. Apa dia konsep asas penyusuan? Konsep asas adalah supply vs demand..lebih kerap payudara dikosongkan,lebih byk susu terhasil..Akan tetapi si ibu juga kene ingat.. faktor2 seperti kena jaga pemakanan (diet seharian menepati piramid makanan), rehat yg cukup, tubuh yg sihat, bebas dari stress, pengambilan air yg cukup, makanan rohani (doa yg tak pernah putus pada Allah ..Istiqamah). juga perlu di ambil kira. Itu semua gabungan yg balance utk menjayakan penyusuan selama 2tahun insyaAllah.... Kita taknaklah susu byk tapi di penghujung hari si ibu pengsan la plak karang tak cukup tenaga nak layan mcm2 kerenah,dan taknaklah juga nnt let say selepas 2tahun berjaya menyusu tapi si ibu kelihatan tua dari umur sebenar.. sakit pingganglah,sakit gigi lah,stress lah, masalah kedinginan, bla bla bla.

Kesimpulannya, vitamin bukan milk booster, shaklee bukan produk tambah susu badan. Vitamin ni hanya membantu si ibu kekal sihat, bertenaga,awet muda, berseri.. dan yg penting ia memenuhi ruang kosong yg badan perlukan (vitamin, garam ,mineral).. Dan vitamin juga memperkayakan lagi nutrisi susu ibu yg semulajadi kaya dgn zat2.

Itulah yg saya rasakan ketika mula mengambil Shaklee utk menjayakan penyusuan pertama saya.. kire setahun lebih yg dulu.. sbb Fahri anak saya pun dah berusia 2thn lebih...Rasa apa? rasa besttt .. hanya yg dah rasa ,akan faham apa maksud saya dgn besttt. Kadang rasa menyesal tak amalkan mkn supplemen ni dari muda lagi atau dari zaman U ke... hehe.. Well..better late than never.. lagipun nak nampak cantik 10thn akan datang..kene mulakan dari sekarang.. yer tak.. kan kan.. Apa kata anda tepuk dada dan tanya sendiri jika anda perlukan vitamin atau tidak.. pilihan ditangan anda... bukan saya.. :-)
_______________________
Disini saya sertakan sedikit info mengenai vitamin2 glamor ini...demand tinggi di kalangan ibu menyusu.. sehingga ada yg memanggilnya produk tambah susu badan.." produk tambah susu badan?" bukan saya yang kata yer...yg saya kata suplemen Shaklee cume mempercepatkan penghasilan susu ibu dgn syarat kerap pam,jaga makan,rehat,doa,pengambilan air.. blabla.. semua kene balance...... Hmm.. well.. anda nilaikan sendiri....
http://4.bp.blogspot.com/_YzXbZ8ZFuQI/TFzIeenU1WI/AAAAAAAAAtw/Q216pX7BEOo/s320/vitaLea.gif
Vitalea~lengkap dgn zat besi.Ianya diformulasikan khusus dengan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh. Ia dapat Meningkatkan kesihatan secara menyeluruh dan Memberikan perlindungan menentang kerosakan radikal bebas
http://4.bp.blogspot.com/_DDvqIS5jj58/TNkNWmVLqLI/AAAAAAAABuc/bFLT-oGkFN8/s1600/bComplex.gif
Vitamin B-Complex menyokong fungsi saraf dan menukarkan tenaga dari makanan. Shaklee B-Complex mengandungi kesemua 8 jenis Vitamin B yang diperlukan oleh tubuh
http://healthy.babykawaiistore.com/wp-content/uploads/2011/06/vitaC500mg.gif
Vitamin CVitamin C merupakan bahan antioksida berkeupayaan tinggi yang juga turut dikenali sebagai nutrisi yang berupaya melakukan semua perkara. Utk kulit yang cantik, anda perlukan Vitamin C
http://i1.lelong.com.my/Malaysia/Shaklee-Energizing-Soy-Protein-Canister-850g-1002-13-btakyew@1.jpg
ESP (Energizing soy protein) – Tubuh manusia tidak mampu menghasilkan semua asid amino yang diperlukan. Sedangkan asid amino ni penting utk pembentukan enzim, hormon, tisu dan sel. Shaklee ESP membekalkan 14 gram non-GMO Protein Soya berkualiti tinggi yang mengandungi semua Asid Amino Perlu termasuk 9 Asid Amino Perlu yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh badan manusia.
http://3.bp.blogspot.com/-oqN8Y5KB2gc/TooTvtIZxKI/AAAAAAAAB7M/tpl5z7ZLnGs/s1600/Image15236829.jpg
Ostematrix (Calcium Magnesium) – diperlukan untuk menyokong pertumbuhan tulang dan gigi dan juga mengurangkan risiko osteoporosis
http://www.my1stop.com.my/phpthumb/phpThumb.php?src=../catalogue/photos/11473.jpg&w=285&q=100
Alfalfa adalah galactagogue yg turut membantu menggalakkan penghasilan susu ibu secara natural dan alfalfa juga berfungsi utk keintiman wanita.
________________________________________________________
Jika nak sentuh bab2 testimoni.ada banyakkk sangat ibu2 yg dah teruja. Soalan terakhir, set penyusuan yg mana yg sesuai utk anda?
Okey.. sekian utk hari ini... esok kita sambung lagi yaa

Salam sayang... Srifairus