Social Icons

Tahniah Sri....Tahniah sayang... Anak mama dah 2 tahun menyusu dengan mama...

Alhamdulillah... syukur Ya Allah... 30 April aritue, dah 2 tahun Fahri menyusu dgn mama...
suatu pengalaman yang amat berharga buat mama dan suatu azam yang mama tak sangka mama mampu lakukannya...

Kalau diingatkan semula pengalaman mama mengandungkanmu, alhamdulillah tidak banyak masalah yang mama hadapi... pening-pening skit tu, biasalah.. mama masih mampu puasa walaupun waktu itu mama tengah mabuk....

Saat melahirkanmu, Allah Ar-Rahman permudahkan urusan mama.. dengan ditemani papa, tak sampai 30 minit di labour room, anak mama selamat dilahirkan ke dunia..

Ujian semasa menyusukanmu agak hebat.. hanya ibu-ibu yang menyusukan sahaja yang memahaminya.. Mujurlah tekad mama masih kuat dan hingga sekarang mama masih menyusukanmu... Terima kasih papa atas sokonganmu.. atas belas dan kasih mu.. membantu mama dalam menguruskan rumah... menyimpan susu2 yang mama dah perah.. tanpa mu, mama mungkin telah lama mengalah...

Sebagai tanda kasih mama pada Fahri, mama ingin mencoretkan sebuah post khas untuk anak mama...
Lama dah mama ta tulis pasal anak mama nie..

Erm... Kita mula dengan perkembangan anak mama semenjak dilahirkan..

30 April 2009 :
Selamat dilahirkan di dunia pada jal 7.59 pagi.. Mama dah rasa sakit perut mcm nak berak dari jam 1 pg.. asyik nak terberak jer sampai pkl 4.30 pg.. ulang alik ke toilet tak tau berapa puluh kali.. kosong dah usus mama... Hasilnya, mama teran tak de pon kuar hasil2 lain... hehehe... clean..
Mama mula menyusukan anak mama.. buat kali pertama.. walau pun agak kekok, tp nurse2 kat hospital serdang tue ajar mama dgn baik...

2 May 2009 :
Anak mama di masukkan ke ward NICU Hospital serdang sebab demam dan kuning... masa tu nurse check susu mama masih sikit... nurse suruh mama bagi fahri susu formula.. masa nurse amik fahri dan sua kan susu formula tu, air mata mama mencurah2 keluar.. tp mama terpaksa sebab untuk keselamatan anak mama...

Anak mama 4 Bulan setengah :
Anak mama dah mula meniarap.. debab betul fahri masa tue.. 4 bulan, berat fahri dah pon mencecah 7.4 kg.. dalam masa sebulan anak mama dah laju menyusur.. tahniah sayang...

6 Bulan :
Mama dah mula bagi fahri mkn bubur nasi yang dah di blender.. Fahri mmg sangat suka makn.. mama suke.. hehe

9 Bulan :
Anak mama baru nak merangkak.. hehehe.. mama ingatkan tak merangkak dah fahri nie.. sebab fahri dah boleh berdiri dengan memegang sesuatu...

Setahun Satu bulan :
YAAAYYYYYYYYYYYY.. anak mama dah berjalan... hehehe.. tak pe la lambat skit.. mama tetap bangga dengan anak mama... tak lama lepas anak mama dah boleh berjalan, anak mama dah boleh terus berlari sambil tendang bola.. cayalah.. mcm gaya tores dah.. papa siap beli baju spain untuk fahri.. tak sangka spain menang plk piala dunia 2010 aritue... hehe

Setahun Setengah :
Anak mama tak le becok sangat.. tp banyak juga vocab yang fahri dah boleh sebut.. anak  mama pon dah kenal banyak benda bila mama tanya.. contoh, mcm kipas, lampu, pintu, dan mcm2 lagi.. anggota badan pon dah kenal.. nose, teeth, rambut, kepala, hand, fingers, perut.. kaki.. hehe...

2 tahun:
Anak mama sambut birthday ke 2 thn aritu kat bali.. hehehe.. tp fahri demam la sayang.. cian anak mama.. kita rehat2 jer kat bilik.. mama n papa tengah pikir ni nak celebrate ke tak birthday fahri nie.. cmne yerk.. celebrate skali je lah dgn anniversarry mama n papa nnt yerk.. kita2 jer.. hehe

Bila fahri nak dekat 2 tahun aritue, mama tengok perkembangan fahri agak cepat.. dah boleh buat ayat...fahri dah boleh nyanyi lagu2 yg mama ajar.. anak mama dah boleh kira 1-10 dalam bahasa inggeris dan b melayu..
Wah.. anak mama dah boleh nyanyi lagu alif ba ta.. sampai ya.. tp memang la tak sempurna.. klakor pon ada kalau mama dengar fahri nyanyi... nanti mama nak rakam n upload dalam nih.. hehe

Sekarang : Fahri tengah tido setelah mama paksa.. tak abis2 anak mama nie nak dengar lagu nursery kat youtube/cd... dah pkl 10.30 td.. pastu mama bagi nenen, akhirnya terus terlelap.. ngantuk dah... tp lawan mata tue nak nyanyi punya pasal.. apa dah anak mama. nih..

Tapi mama perasan satu perkara... anak mama sangat malu dgn org lain.. anak mama diam jer kalau kita pegi umah tok papa.. sebenarnya fahri dah boleh cakap.. tp fahri malu.. berkepit jer dgn mama.. jadi sumer org ingat fahri tak boleh bercakap lagi.. dgn mama n papa kat rumah, fahri tot tet2.. mulut fahri membebel2... kenapa yer sayang??

Minggu depan mama outstation 2 minggu.. aduh hai.. anak mama tak berhenti menyusu badan lagi.. kalau mama tak perah, mau kering terus nanti.. mama risau.. moga rezeki untuk anak mama terus ada... mama tak sampai hati nak wean off lagi.. bila tengok fahri kat nenen mama, hati mama rasa tenteram jer.. anak mama sangat manja dgn mama..

jalan2 dengan mama n papa kat floraria...



Fahri time ih dah 3 bulan

masa ni anak mama baru jer pandai meniarap

segar la lepas mandi mama,,,

masuk pertandingan baby sihat.. tp yang menang mak-mak sihat.. hehe

I hate sitting here... mama, nak dukung..

fahri @ 6 bulan..

montel mama

happy baby...

pengarang jantung papa n mama

masa demam... cian die...

new year.. jalan2 KLCC

raya pertama untuk fahri.... @4 months


lepas pantang... makan burger king.. mama lepas gian.. hehe
Nanti mama upload lagi... mama sayang fahri...

salam sayang,
srifairus


3 comments:

  1. tahniah sri.. :) fahri, be good boy..

    ReplyDelete
  2. tq ajeee.. hehe.. tak de keje ucap tahniah kat diri sndr.. hehe

    ReplyDelete
  3. sri: jgn risau..xkan keringnyer... akak smpai skrg susu ada... cuma xmeriah la..hehe... tp tahniah...berjaya jugak kamu smpai 2 thn ye.. akak cuma 1thn 4 bln je full b/f..pastu dah cmapur...sedih tp alhamdulillah... still dpt dan susu masih ada

    ReplyDelete