Social Icons

bercakap dengan fahri....

Kejadian nie berlaku semalam....

Fahri : mama, aish nak pg work.. mcm papa dengan mama pg work. (sambil menyarungkan lanyard aku kat leher dia)...
Aku : yer..aish nak pg work mcm mama dengan papa yerk...
Fahri : sambil buka lanyard tu balik melakonkan aksi mandi... "Mama, aish mandi... sikat rambut, (melakonkan aksi menyikat) dan mengambil bateri AA yang tercabut dari belakang Ultraman dia sambil melakonkan aksi seperti memakai gincu.... lastly pakai balik lanyard td... (turutan kalau mama n papa nak pg keje... tu yg dia pikir agaknya..)
Aku : hahahha.. fahri... pakai gincu ker?? fahri baby boy la.. mana pakai gincu... (sambil tergelak tengok aksi dia)
Fahri : senyum jer... sambil aku tarik dia cerita balik kat papa dia apa yg dia buat...
Papa Fahri : aish mana boleh pakai gincu... mama jer pakai gincu tau...

(klakor cmpur risau... fahri sangat baby... budak umur dua tahun lebih nie mana la tau benda2 cmni kan)... huhu

masa ni umur fahri baru genap setahun... besday dia.. sekarang, besar dah...
Fahri fahri... Mama love u very much...

HB dari 9.3 ke 11 .1 dalam masa sebulan.. Happy, syukur, bangga... TQ Allah...

Salam..

hari nie aku pg buat check up kat KKIA Salak.. n hari niesatu perkara yang mengembirakan aku telah berlaku... nak tau tak apa??
Masa kandungan aku hampir 5 bulan : HB aku 9.1 jer ( mkn obimin yg Dr bagi jer)... sbb aku tak lalu nak mkn suplemen shaklee. Obimin all in one la konon kan... tak lalu ni penangan mabuk yg agak teruk.. masa ni aku check kat  klinik swasta.. Dr tu cakap continue jer mkn obimin tue...

Atas kesedaran itu, dan aku sedar perlu konsisten balik amik shaklee, aku mkn on off suplemen shaklee nie ikut apa yg aku suka.. paling aku suka adalah Vit B compleks n Vitalea... Vitalea ni mmg ada zat besi untuk membantu meningkatkan HB akau nie..

masa kandungan aku 6  bulan setengah : HB dah naik ke 9.6. Masa ni aku dah pindah rumah dari Seri Kembangan ke Salak Tinggi.  KKIA kat sini tengok HB aku masih terlalu rendah... padahal dah naik sebenarnya... Dia suggest aku amik Ferum Fumarat sampai 4 biji sehari, Vit C, and Asid folic.

Kandungan aku 7 bulan: HB aku makin turun... jadi 9.3... after 2 minggu consume suplement yg Dr bg... oh tidak.. masa aku amik fumarat tue, aku mcm keracunan mknn.. jd cirit birit la.. nak muntah la.. mmg tak boleh nak telan..

bermula dari situ, aku tekad nak istiqamah mkn suplemen shaklee semula walaupon kadang2 aku alpa.. Asyik outstation memanjang ... payah... Walaupon aku dah boyot.. dah kerja.. nak buat cmne.. kan.. tu belum lg sibuk hal Family (kenduri kendara adik beradik yg nikah n tunang...) huhu

Hari nie kandungan aku dah 8 bulan : dan hasilnya masa ujian darah hari nie, aku punya HB dah naik jadi 11.1... alhamdulillah.. syukur Ya Allah...

Sekali lagi aku telah ditunjukkan dengan keberkesanan shaklee nie dengan ketara... syukur Ya Allah..

Nak tau apa yg aku amalkan?? jgn lupa msg aku yek... sri_asn@yahoo.com @ sms pon boleh..

Ok lah... nak pg solat jap... nnt kita share lg info2 yg berguna yerk..

Salam Sayang,

Srifairus

Ilmu Penyusuan : Kebaikan Penyusuan Susu Ibu

Hari ni mari kita refresh semula kebaikan penyusuan susu ibu kepada bayi dan ibu...

Adaptasi dari : pamplet Unit Pemakanan, Jabatan Kesihatan Negeri Selangor

Kebaikan Penyusuan Susu Ibu (Faedah Kepada Bayi)

Susu ibu adalah makanan terbaik untuk bayi :
  • Mengandungi semua nutrien yang diperlukan untuk tumbesaran dan perkembangan otak bayi
  • Mudah dihadam
  • Sentiasa sedia pada suhu yang tetap
  • Bayi yang menyusu susu ibu sepenuhnya dari lahir hingga 6 bulan pertama mempunyai tumbesaran yang baik dan sihat
Susu ibu memberi perlindungan kepada bayi
  • Kolostrum, susu ibu permulaan yang dikeluarkan pada hari pertama hingga hari ke 3 mengandungi antibodi (IGA) yang dapat melindungi bayi daripada jangkitan kuman dan alahan
  • Mengurangkan risiko pencemaran dibandingkan dengan penyusuan secara lain

Kebaikan Penyusuan Susu Ibu  (Faedah Kepada Ibu)
credit to :google..
  • Mengeratkan kasih sayang antara ibu dan anak
  • Membantu mengecutkan rahim dan mengelakkan tumpah darah
  • Mengurangkan risiko mendapat kanser payudara dan ovari
  • Mempercepatkan proses pengurangan berat badan jika disertai dengan senaman
  • Penyusuan susu ibu sepenuhnya boleh menjarakkan kehamilan
erm... macam 2 faedah yang kita boleh dapat... semuanya adalah percuma.. apa lagi kawan2... tak  yah pg slimming centre nak kurus balik.. heheh (nasihat untuk diri sendiri nie... huhu... ku agak tembam sekarang nih... ) 

Tp bab kasih sayang dan keakraban nie yang paling tak ternilai... buktinya, fahri shah mmg amat rapat dengan aku... tp juga amat manja dengan papa nyer... hehe.. ofcoursela kan...hahhaha... mak bapak dia... huhu

Esok ada check up lg kat KKIA Salak... jadi pengunjung tetap tiap minggu dah nie.. nasib baik dapat bos baik hati dan memahami....  kalau dapat beranak awal pon best juga... hehe... cukup jer 36 minggu,  kalau dapat beranak dgn selamat, mesti best... hehehe..

Ok lah, jumpa lg dilain entry...

PS: kalau ada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan set penjagaan kesihatan shaklee, boleh la hubungi saya yer...  :)

Refresh maklumat penyusuan susu ibu... Polisi Penyusuan Susu Ibu Malaysia & Penyusuan susu ibu menurut islam...

Penyusuan susu ibu langkah terbaik untuk bayi dan anda......


Setuju dengan statement di atas... tinggal beberapa minggu jer lagi before deliver... so, aku tengah nak refresh balik ilmu2 penyusuan .


Jom kita start dengan polisi penyusuan susu ibu di Malaysia...


"Semua ibu digalakkan menyusui anaknya dengan susu ibu sahaja dari lahir sehingga mencapai usia 2 tahun.. Makanan pelengkap perlu diberikan mulai umur enam bulan.. "


So kawan2, polisi nie pon sebenarnya bertepatan dengan suruhan agama kita untuk menyusukan anak hingga 2 tahun...

Di dalam surah al-Baqarah menyebut tentang tempoh masa penyusuan susu ibu:


Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, yaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan. Dan kewajiban ayah memberi makan dan pakaian kepada para ibu dengan cara ma’ruf. Seseorang tidak dibebani melainkan menurut kadar kesanggupannya. Janganlah seorang ibu menderita kesengsaraan karena anaknya dan seorang ayah karena anaknya, dan warispun berkewajiban demikian. Apabila keduanya ingin menyapih (sebelum dua tahun) dengan kerelaan keduanya dan permusyawaratan, maka tidak ada dosa atas keduanya. Dan jika kamu ingin anakmu disusukan oleh orang lain, maka tidak ada dosa bagimu apabila kamu memberikan pembayaran menurut yang patut. Bertakwalah kamu kepada Allah dan ketahuilah bahwa Allah Maha Melihat apa yang kamu kerjakan” (2:233)

Kat bawah nie pulak ganjaran yang diberikan kepada ibu yang menyusukan anaknya dengan susu ibu


1. Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada badannya (susubadan) akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu yang diberikannya.

2. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 1/2 tahun), maka maalaikat-maalaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

3. Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.


4. InsyaAllah susu ibu menjadikan anak lebih sihat daripada terkena penyakit terutama selsema dan batuk.


5. Dengan memberi air susu ibu kepada anak, pengaruhnya sangat besar terhadap perkembangan dan kesihatan fizik dan jiwa anak.


6. Jika semalaman ibunya tidak tidur kerana menjaga anaknya yang sakit, maka Allah S.W.T memberi pahala seperti memerdekakan 70 hamba ke jalan Allah

wah...besarnya ganjaran yang Allah janjikan bagi ibu yang menyusu nie...

Ya Allah, Kau kuatkanlah semangatku untuk tetap menyusukan anakku nanti walau apa pun halangan & cabaran yang tiba...mudahkanlah urusan penyusuan ibu-ibu mulia yang lain yang sedang berusaha menyusukan anak-anak mereka... amin...

Ok lah..nanti kita berkongsi lagi mengenai penyusuan di lain entry... 

Salam sayang,
Srifairus

30 weeks... 10 weeks to go...

salam... hai sumer... sedar tak sedar dah 30 minggu usia kandungan aku hari nie.. tengok pon dah sarat... setakat nie, alhamdulillah mengandung kali ni lebih mudah dari mengandung fahri dulu... tak de plk aku sembelit sokmo.. kaki pon kalau cramp, aku tolak sendiri jer..tak memudaratkan mcm dulu.. alhamdulillah.. moga situasi cmni tetap akan berkekalan sampai anak nie lahir..

persiapan plk, biase2 jer... aku banyak recycle jer barang2 fahri... cuma niat aku nak beli medela freestyle tue terpaksa dipendamkan dulu.. banyak lg benda lain yg urgent yang perlu aku dahulukan... pakai je la spectra 3 tu dulu..

ada satu impian aku yg aku nak buat b4 deliver nie... nak bawak fahri pg zoo negara... tp larat ker?? huhu..  kalau nak tunggu lepas pantang mcm lambat sangat.. kesian kat fahri...

aku sebenarnya baru balik dari event LIMA di langkawi.. alhamdulillah, semuanya berjalan lancar.. strategic plan yg aku bersama group maritime usahakan dah pon dilancarkan oleh Perdana Menteri... so, time nak implement plk.. lagi sibuk la lepas nie... huhu..

Selain PM, sultan selangor, VVIP yang lain adalah TPM, Tok Pa n Menteri2 dari negara luar.. menyelit jap.. heheh
sultan selangor melawat booth... daulat tuanku...
Pastu before balik, sempat jalan2 kat KILIM Geo Park... time nak happy2 lepas 6 hari bertungkus lumus... hehhe
sempat berjalan2 sebelum balik... ni kat dalam gua yg penuh dengan kelawar... geli...

Ok la.. nnt aku tulis lg.. perkongsian dari ibu yg sarat mengandung... time to chow.. tata

salam sayang..
Srifairus

esok kat langkawi sampai sabtu...

salam..

erm... dah nak masuk 29 minggu dah dah usia kandungan aku nie...tp still kene pg outstation... arahan boss... jgn tak lepas kat airport sudah...

Berat hati, sedih... happy.. sumer ada... berat hati nak tinggalkan abg fahri shah yg dah semakin bijak n chome... sedih sebab, kesian kat my hubby... terpaksa uruskan diri sendiri.. tak de org nak tolong buat roti bakar n air teh o dia... huhu...gembira sebab apa yg aku usahakan selama setahun ni kat tempat kerja akan  membuahkan hasil... rasa berbaloi... strategic plan yg kitaorg tengah usahakan akan dilancarkan oleh YAB Perdana Menteri Malaysia.. satu kepuasan untuk diri sendiri... ALhamdulillah...

Dalam pada tu, tertanya-tanya gak nih... larat ker aku masa kat LIMA nnti?? huhu... Jgn terberanak kat sana sudah... hehe.. jd anak langkawi plk adik fahri nnt... ok la... nak start kemas rumah.. basuh baju fahri masa dia baby dulu.. recycle jer baju fahri.. hehhe.. jimat kos... tp bukan bermakna mama tak welcome anak mama yg kedua nie... mama tetap excited sama mcm mama nak lahirkan abhg fahri shah dulu... love you my sons.... ok... see u in the next entry...

Salam sayang...
srifairus

rindu saat menyusukan fahri... mood teringin nak menyusukan baby datang lagi...


Rindu saat menyusukan fahri....

baru aku perasan.. aku tak banyak pon amik gambar masa menyusu...

menyusukan mu antara detik terindah buat mama....

Salam semua...

Erm arini mood sensitif... tak dapat nak tahan air mata dari meleleh... tp dalam hati aku sangat berbangga dengan diri sendiri.. dan berazam untuk buat yg lebih baik untuk bakal adik fahri nnt.. insyaAllah...

Pagi td seperti biasa aku menerjah kat dalm FB.. aku tengok page KIM... erm.. ada satu montaj ni menyentuh hati aku... montaj nie menunjukkan wajah2 ibu yang mulia yg menyusukan anaknya...

Tengok banyak kali pon meleleh lg... aduhai... kadang2 aku sedih gak bila tengok kawan2 & sedara terdekat  yg aku cuba ajak agar menyusukan anaknya tp mcm tak ambil kisah... aduhai... alangkah sayangnya... kasihanilah pada si kecilmu yg disuakan susu formula yg mungkin boleh memudaratkan perutnya yg masih lembut... erm.. tp aku tahu.. semua ibu ingin buat yang terbaik untuk anaknya...

Dalam entry yg ringkas ni, aku berazam nak mendalami ilmu penyusuan dengan lebih dalam lagi... demi anak2 ku... demi para ibu sekelilingku... moga mendapat manfaat dari perkongsian ilmu mengenai peyusuan susu ibu... itu azamku... insyaAllah...

Penyusuan susu ibu adalah fitrah.....

Salam sayang...
Srifairus@ Mamafahri

khas untuk para suami... sayangilah isteri mu....


kasih ku tiada akhirnya...

Love her…when she sips on your coffee or tea. She only wants to make sure it tastes just right for you.

Love her…when she “pushes” you to pray. She wants to be with you in Jannah (Paradise).

Love her…when she asks you to play with the kids. She did not “make” them on her own.

Love her…when she is jealous. Out of all the men she can have, she chose you

Love her…when she has annoying little habits that drives you nuts. You have them too.



Love her…when her cooking is bad. She tries.

Love her…when she looks dishevelled in the morning. She always grooms herself up again.

Love her…when she asks to help with the kids homework. She only wants you to be part of the home.

Love her…when she asks if she looks fat. Your opinion counts, so tell her she’s beautiful.

Love her…when she looks beautiful. She’s yours so appreciate her.

Love her…when she spends hours to get ready. She only wants to look her best for you.

Love her…when she buys you gifts you don’t like. Smile and tell her it’s what you’ve always wanted.

Love her…when she has developed a bad habit. You have many more and with wisdom and politeness you have all the time to help her change.

Love her…when she cries for absolutely nothing. Don’t ask, tell her its going to be okay

Love her…when she suffers from PMS. Buy chocolate, rub her feet and back and just chat to her (trust me this works!)

Love her…when whatever you do is not pleasing. It happens and will pass

Love her…when she stains your clothes. You needed a new thobe (kurta) anyway

Love her…when she tells you how to drive. She only wants you to be safe.

Love her…when she argues. She only wants to make things right for both

Love her…she is yours. You don’t need any other special reason!!!!

All this forms part of a Woman’s Character. Women are part of your life and should be treated as the Queen.

The Messenger of Allah (peace be upon him) advised concerning the woman:

  • Treat the women well
  • The best of you are those who are the best in the treatment of their wives
sumber: tentangcinta.com

Produk Penambah Susu Ibu???

credit : kak cery

Apabila bercakap tentang milk booster atau produk tambah susu badan dan dikaitkan pula dgn Shaklee.. kadang boleh membawa konflik jugak.. isu supplemen, penyusuan susu ibu, milk booster.. bla bla.. sampai ke sudah takkan habis selagi ibu itu sendiri kurang faham dgn konsep asas penyusuan.. Apa dia konsep asas penyusuan? Konsep asas adalah supply vs demand..lebih kerap payudara dikosongkan,lebih byk susu terhasil..Akan tetapi si ibu juga kene ingat.. faktor2 seperti kena jaga pemakanan (diet seharian menepati piramid makanan), rehat yg cukup, tubuh yg sihat, bebas dari stress, pengambilan air yg cukup, makanan rohani (doa yg tak pernah putus pada Allah ..Istiqamah). juga perlu di ambil kira. Itu semua gabungan yg balance utk menjayakan penyusuan selama 2tahun insyaAllah.... Kita taknaklah susu byk tapi di penghujung hari si ibu pengsan la plak karang tak cukup tenaga nak layan mcm2 kerenah,dan taknaklah juga nnt let say selepas 2tahun berjaya menyusu tapi si ibu kelihatan tua dari umur sebenar.. sakit pingganglah,sakit gigi lah,stress lah, masalah kedinginan, bla bla bla.

Kesimpulannya, vitamin bukan milk booster, shaklee bukan produk tambah susu badan. Vitamin ni hanya membantu si ibu kekal sihat, bertenaga,awet muda, berseri.. dan yg penting ia memenuhi ruang kosong yg badan perlukan (vitamin, garam ,mineral).. Dan vitamin juga memperkayakan lagi nutrisi susu ibu yg semulajadi kaya dgn zat2.

Itulah yg saya rasakan ketika mula mengambil Shaklee utk menjayakan penyusuan pertama saya.. kire setahun lebih yg dulu.. sbb Fahri anak saya pun dah berusia 2thn lebih...Rasa apa? rasa besttt .. hanya yg dah rasa ,akan faham apa maksud saya dgn besttt. Kadang rasa menyesal tak amalkan mkn supplemen ni dari muda lagi atau dari zaman U ke... hehe.. Well..better late than never.. lagipun nak nampak cantik 10thn akan datang..kene mulakan dari sekarang.. yer tak.. kan kan.. Apa kata anda tepuk dada dan tanya sendiri jika anda perlukan vitamin atau tidak.. pilihan ditangan anda... bukan saya.. :-)
_______________________
Disini saya sertakan sedikit info mengenai vitamin2 glamor ini...demand tinggi di kalangan ibu menyusu.. sehingga ada yg memanggilnya produk tambah susu badan.." produk tambah susu badan?" bukan saya yang kata yer...yg saya kata suplemen Shaklee cume mempercepatkan penghasilan susu ibu dgn syarat kerap pam,jaga makan,rehat,doa,pengambilan air.. blabla.. semua kene balance...... Hmm.. well.. anda nilaikan sendiri....
http://4.bp.blogspot.com/_YzXbZ8ZFuQI/TFzIeenU1WI/AAAAAAAAAtw/Q216pX7BEOo/s320/vitaLea.gif
Vitalea~lengkap dgn zat besi.Ianya diformulasikan khusus dengan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh. Ia dapat Meningkatkan kesihatan secara menyeluruh dan Memberikan perlindungan menentang kerosakan radikal bebas
http://4.bp.blogspot.com/_DDvqIS5jj58/TNkNWmVLqLI/AAAAAAAABuc/bFLT-oGkFN8/s1600/bComplex.gif
Vitamin B-Complex menyokong fungsi saraf dan menukarkan tenaga dari makanan. Shaklee B-Complex mengandungi kesemua 8 jenis Vitamin B yang diperlukan oleh tubuh
http://healthy.babykawaiistore.com/wp-content/uploads/2011/06/vitaC500mg.gif
Vitamin CVitamin C merupakan bahan antioksida berkeupayaan tinggi yang juga turut dikenali sebagai nutrisi yang berupaya melakukan semua perkara. Utk kulit yang cantik, anda perlukan Vitamin C
http://i1.lelong.com.my/Malaysia/Shaklee-Energizing-Soy-Protein-Canister-850g-1002-13-btakyew@1.jpg
ESP (Energizing soy protein) – Tubuh manusia tidak mampu menghasilkan semua asid amino yang diperlukan. Sedangkan asid amino ni penting utk pembentukan enzim, hormon, tisu dan sel. Shaklee ESP membekalkan 14 gram non-GMO Protein Soya berkualiti tinggi yang mengandungi semua Asid Amino Perlu termasuk 9 Asid Amino Perlu yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh badan manusia.
http://3.bp.blogspot.com/-oqN8Y5KB2gc/TooTvtIZxKI/AAAAAAAAB7M/tpl5z7ZLnGs/s1600/Image15236829.jpg
Ostematrix (Calcium Magnesium) – diperlukan untuk menyokong pertumbuhan tulang dan gigi dan juga mengurangkan risiko osteoporosis
http://www.my1stop.com.my/phpthumb/phpThumb.php?src=../catalogue/photos/11473.jpg&w=285&q=100
Alfalfa adalah galactagogue yg turut membantu menggalakkan penghasilan susu ibu secara natural dan alfalfa juga berfungsi utk keintiman wanita.
________________________________________________________
Jika nak sentuh bab2 testimoni.ada banyakkk sangat ibu2 yg dah teruja. Soalan terakhir, set penyusuan yg mana yg sesuai utk anda?
Okey.. sekian utk hari ini... esok kita sambung lagi yaa

Salam sayang... Srifairus

aktivity harian Fahri...

Besar dah anak mama... dah nak masuk dua tahun setengah...
dah pandai gelar diri sendiri abang fahri @ abd aish.. sayang dgn baby adik dalam perut mama... tak tau la kalau dah kuar baby adik nnt jelous dia mcm mn nnt... manja sanagt...

tempat makan favourite... mcD... selalu cakap dgn mama/papa... 'Mama, nanti kita pegi Mcdonald lagi yer..." clever boy... :)

Fahri mmg suka makan... tengok lah pipi dia yg montel tue.. kadang2 kami jd takut tengok dia mkn tak berhenti...

Hujung minggu kalau papa ada kat rumah, kami akan bawa dia jln 2 pg taman... erm... main sampai tak mo blk...

imaginasi fahri... " mama, ni lory sampah.... " dia sambung kotak mainan dgn car  dia... apalagi... mama harus la amik gambar kan... :)

Penyokong kuat Malaysia... jgn tak caya... hehe (love this picture very much....)

pandai dah request apa dia nak makan... satu mangkuk tu untuk dia sorang je tau... kaki durian sama mcm papa n mama... heheh

Menunjukkan hasil creativity membuat lego... tak tau la bangunan apa yg dia buat tue... :)

Tolong mama sapu sampah...

manja sangat dgn papa... tengok la betapa khusyuknya diorg berdua....

hujung minggu kalau rajin, kuar jalan2 kat shooping complex....

Buli papa... jadi kuda... (sila abaikan darjah kesepahan rumah tue yerk... )

mcm mn rumah tak sepah... tengok la apa keje dia...

tolong mama kemas rumah... boleh dah diharap suh amik2 barang dan simpan...

fahri sangat suka mandi kat kolam,sungai.... pantai... :)

baca book... ni mmg favourite dia...

bergambar dgn koleksi topi papa n mama...

main gitar... tp gitar nie dah hancur....

lepak atas car sambil main game handphone mama...

mandi kolam....kat umah...

solat berjemaah dgn papa.... moga jd anak yang soleh yer sayang mama...

tido dgn koleksi haiwan kesayangan...

siram pokok..... ni mmg activiti hujung minggu.... mari jar anak kita syangkan alam sekitar... hehhee
apapun... seronok tengok anak membesar depan mata... bila dia dah besar nnt mesti rindu saat2 mcm nie...

sorry sayang kalau mama garang sangat sekarang.... time ni mmg fahri banyak karenah...

mama sayang fahri sangat....



Panduan Lengkap/Suplement Bagi Ibu Mengandung...

Since, aku pon tengh mengandung nie, rasanya sesuai sangatla nak share ilmu ni dengan kawan-kawan yang lain... insyaAllah, aku pon akan mengamalkan pemakanan suplemen cmnie... credit to kak cery

Panduan Pemakanan Tambahan Buat Ibu Mengandung... Tak perlu ikut instruction botol, boleh ikut begini aturannya :


•(1) B-Complex - 1 tab daily. Tak perlu ambil acid folic separately, because this B-Complex dah lengkap dgn 8 kumpulan B, termasuklah asid folik.

•(2) Vita-Lea with Iron - 1 tab daily. Vita-Lea nie is a multivitamin. So, bila dah ambil nie tak perlu ambil Obimin ya.

•(3) Vit-C - 1 tab daily. Improve your antibodi, natural antihistamine and collagen source, so will reduce stretch mark effect.

•(4) OsteMatrix - 4 tab daily, will give you 1000mg calcium needed daily. Setiap satu tab ada 250mg Calcium. Ibu mengandung perlukan 1000mg-1300mg calcium sehari untuk pembentukan tulang yg kuat & gigi utk baby. Jika minum susu penuh kalsium segelas sehari, ambil 2 biji OsteMatrix sehari pon mencukupi.

Saya quote from babycenter, ya:

When you're pregnant, your developing baby needs calcium to build strong bones and teeth; to grow a healthy heart, nerves, and muscles; and to develop a normal heart rhythm and blood-clotting abilities. If you don't get enough calcium in your diet when you're pregnant, your baby will draw it from your bones, which may impair your own health later on. (Baby Center)


•(5) Protein (ESP) - Bancuh satu sudu ESP ke dalam secawan air dan diminum. Sekali sehari ajer. Air tue boleh air kosong, mahupon juice seperti orange juice. ESP ini akan berikan tenaga berterusan, supaya mommy tak cepat letih, selain mencantikkan kulit. Kurang stretch-mark effect.

•(6) OmegaGuard - 1 tab daily is enough.DHA dan EPA dari Omega nie penting untuk pembentukan brain & mata baby, ya. Buat mommy pula, ia akan kawal paras kolesterol dalam badan mommy.

Saya quote kepentingan Omega :

The benefits for baby are:
A better brain with higher intelligence


•Good nervous system development


•Better eyesight from retina formation


•Fewer behavioral problems after birth


•Better sleep patterns for a new born


Health benefits for mom include:

 
•Less chance of developing pre-eclampsia


•Protection against brain loss during pregnancy


•Less chance of pre-term labor and cesarean


•Much lower risk of postpartum depression


•Greatly reduced incidence of breast cancer

DHA and EPA make up about 70% of a newborn baby’s brain, retina and nervous system. The only way a fetus can get these important omega 3 fatty acids is from mom. And the amount is dependent on how much she's getting in her pregnancy diet. (BellaOnline)

Untuk penyerapan nutrients yang lebih baik, better ambil vitamin di waktu malam. Namun kalau nak ambil semua serentak mesti sukar, kan?

Jadi, ini suggestion (Jadual Pemakanan) :

•(1) After breakfast : Secawan ESP & 1 biji Vita-Lea.


•(2) After lunch : B-Comp, Vit-C & Omega.


•(3) After Dinner : 4 biji OsteMatrix.

Sebabnya, penyerapan kalsium bergantung kepada berapa kerap kita buang air kecil. Pada waktu malam, kita kurang ke toilet, so tubuh lebih mudah menyerap lebih banyak kalsium. Dan, bonusnya, kita akan dapati boleh bangun pagi keesokannya dengan lebih mudah, tiada cramp, badan rasa ringan gitu.

Ini sekadar cadangan, boleh juga tukar2 ikut keserasian dan keselesaan. Namun, yang OsteMatrix tue, sangat digalakkan ambil di waktu malam.

__________________________________________________

Basic H... Cecair Serbaguna.... Banyak Kegunaannya....

Basic H adalah cecair yang serbaguna. Sangat bagus disediakan di rumah untuk banyak kegunaan.











# KEGUNAAN CARA


1 Mencuci & membersih sayur-sayuran dan buah-buahan daripada racun & bahan kimia. Isikan air ke dalam besen dan masukkan 5 titik basic-h. Biarkan selama 5 – 10 minit


2 Mencuci & membersih ikan, ayam & daging & makanan laut daripada bahan awet. Isikan air ke dalam besen dan masukkan 2-3 titik basic-h. Biarkan selama 5 – 10 minit


3 Mencuci & membersih makanan basah spt. Mee kuning, kuehtiau dsbnya daripada bahan awet. Isikan air ke dalam besen dan masukkan 2-3 titik basic-h. Biarkan selama 5 – 10 minit


4 Mencuci & membersih tempat dan peralatan memasak (terutama yang berminyak). Isikan air ke dalam baldi dan masukkan satu sudu teh basic-h dan gunakan untuk mencuci peralatan memasak


5 Mencuci & membersih bilik air, tandas, tangki, sinki, cermin tingkap, rak buku, almari dsbnya. Isikan air ke dalam baldi dan masukkan satu sudu teh basic-h kemudian mopkan atau lapkan tempat yang hendak dibersihkankecuali bilik air dan tandas perlu diberus


6 Mencuci badan, tangan dan kaki daripada daki kotoran, pijar lada, dakwat marker pen, minyak dsbnya. Basahkan tangan dengan air kemudian tuangkan 2-3 titik kemudian digosok-gosok serta bilas


7 Mencuci & membersih lantai serta alat permainan. Isikan air ke dalam baldi dan masukkan satu sudu teh basic-h kemudian cuci alat mainan dan dibilas manakala cucian lantai tidak perlu dibilas selepas lantai dimop kerana ia mudah kering dan tidak melicinkan lantai


8 Menanggalkan gula-gula getah pada baju dsbnya . Titikkan 5 titik di sebelah belakang baju yang terkena gula getah kemudian digosok-gosok hingga tertanggal


9 Mengasah pisau.  Titikkan 4-5 titik pada pisau dan asah pisau seperti biasa sehingga tajam


10 Membersih dakwat pen pada tangan, baju dsbnya. Titikkan 4-5 titik di tempat terkena dakwat, digosok dan kemudian dibilas


UNTUK KECEMASAN


# KEGUNAAN CARA


1 Menghapuskan kutu di atas kepala. Basahkan rambut dan ambil 10 titik basic-h dan lumurkan ke atas kepala dan ratakan. Setelah selesai balutkan kepala dengan kain tuala bersih dan biarkan selama 10-15 minit barulah dibilas


2 Terkena minyak, air panas atau melecur terkena benda panas. Sapukan terus basic-h ke atas tempat yang terkena tadi dan kulit tidak akan menggelembung atau melecur bahkan akan rasa sejuk.


3 Menghindarkan & membunuh serangga seperti lipas, nyamuk, semut, lalat dsbnya. Tuangkan 4-5 titik basic-h ke dalam botol semburan bunga yang dicampur air kemudian goncang dan semburkan kepada serangga


4 Demam panas (sebelum berjumpa doctor). Tuangkan 4-5 titik basic-h ke dalam besen kecil yang mengandungi air.Kemudian sapukan atau lumurkan ke seluruh badan dan kepala.


5 Sakit gigi . Masukkan 4-5 titik basic-h ke dalam cawan yang dicampur air kemudian kumur. Sekiranya sakit pada gigi berlubang titikkan 2-3 basic-h pada kapas dan letakkan pada tempat yang sakit.


6 Gatal-gatal pada badan atau miang (masalah kulit). Tuangkan 4-5 titik ke dalam gayung. Kemudian gosokkan ke seluruh tempat gatal dengan menggunakan span mandian dan dibilas.


7 Ulser dan mulut berbau. Tuangkan 4-5 titik ke dalam gelas kemudian kumur (sekerap mungkin)

8 Penyubur tanaman dan penggembur tanah. Air lebihan cucian basic-h boleh disiram pada pokok bunga dan tanaman lain untuk membantu kesegaran dan kesuburan.

9 Menghilangkan karat dan daki pada barang kemas, jam tangan dsbnya. Tuangkan 4-5 titik basic-h ke dalam mangkuk kecil kemudian rendamkan dan biarkan selama 15-30 minit, karat dan daki akan tanggal serta kelihatan kilat seperti baru.

Hakikatnya Basic H ni banyak kegunaannya. Hanya dengan beberapa titis, ia membantu saya dengan banyak urusan.




some one in the making.....

Semalam aku pegi check up kat klinik Jameaton... dah 16 minggu dah... nak tengok tak apa yang kami tengok?? hehehe...
video

Seronok sangat... Dr scan satu persatu... kepala.. kaki... tulang belakang... alhamdulillah... semuanya normal..
Cuma bila aku tanya nak tengok jentina... Dr kata tak jelas lg... sbb baby sangat skinny... kecik lg...

erm... tak sabor rasanya... Apa pon kurniaan Nya... aku terima dengan redha... Siapalah j
kita nak mempersoalkan ketentuan yang Allah berikan.... :)

Doa mama buat anak mama : semoga anak mama membesar dengan baik dan sihat dalam kandungan mama... sempurna sifat dan akal... 

Allah maha mengetahui apa yang terbaik bagi setiap hambanya...

Raya hari tu bila orang tanya Fahri mana baby adik? Fahri sambil menuding jari kat perut kau... " baby adik dalam perut mama la"... so chomel.. dia dah faham agaknya..

Semoga dengan bakal kehadiran orang baru nie, rezeki kami bertambah baik dan diredhai Nya...

Psttttt ...  dah dapat rasa baby gerak... seronoknya... Ty Dr semalam.. Dr kata baby second selalunya ibu leh rasa cepat.. dah ada pengalaman agaknya... tp dalam 2 hari nie... aku baru rasa 4 kali... hehe

Salam Sayang,

Srifairus

Selamat Hari Raya Aidilfitri Semua....

Salam.. Selamat Hari Raya semua... maaf zahir batin dari kami sekeluarga...

Salam sayang,
Sri, Fairus, Fahri.....2011

Menyusu selepas dua tahun..

Agak tertarik dengan tajuk di atas.. bukan apa.. aku pon salah seorang ibu yang masih menyusu anak yang telah pon berumur 2 tahun 4 bulan... mmg agak mencabar terutama bila ada ahli keluarga sendiri yang memandang pelik dengan apa yang aku buat... '' eee dah besar.. tak malu..."... ni la yang selalu fahri kene.. aku senyum jer.. tp kadang-kadang tu aku menjawab juga.. 'biar jelah.. selagi Sri larat'..... Hubby pon tak menghalang... kenapa orang lain yang tak de ilmu yang sibuk2?? erm... sabar je lah...  aku mmg ada niat nak wean off, tp biarlah masa yang menentukannya...

Aku amik article ni dari seorang blogger yang mmg hardcore breastfeeding.. kagum dengan kecekalannya... meh baca...

credit to : mommy lyna

Di dalam surah al-Baqarah menyebut tentang tempoh masa penyusuan susu ibu:


Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, yaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan. Dan kewajiban ayah memberi makan dan pakaian kepada para ibu dengan cara ma’ruf. Seseorang tidak dibebani melainkan menurut kadar kesanggupannya. Janganlah seorang ibu menderita kesengsaraan karena anaknya dan seorang ayah karena anaknya, dan warispun berkewajiban demikian. Apabila keduanya ingin menyapih (sebelum dua tahun) dengan kerelaan keduanya dan permusyawaratan, maka tidak ada dosa atas keduanya. Dan jika kamu ingin anakmu disusukan oleh orang lain, maka tidak ada dosa bagimu apabila kamu memberikan pembayaran menurut yang patut. Bertakwalah kamu kepada Allah dan ketahuilah bahwa Allah Maha Melihat apa yang kamu kerjakan” (2:233)


Dari ayat ini ada 2 penafsiran :


1. Kewajipan menyusukan bayi sehingga 2 tahun untuk menyempurnakan penyusuan.




2. Kewajipan untuk BERHENTI menyusukan selepas anak berusia 2 tahun.




Saya menerima banyak soalan dan mendengar banyak pendapat tentang TIDAK BOLEH menyusukan anak yang berusia lebih dari 2 tahun, samada atas sebab2 merepek misalnya susu jadi darah, susu dah tak ada khasiat dan sebagainya; kepada sebab2 yang agak bijak seperti di dalam al-Quran state “2 tahun”, ibu mesti berhenti untuk susukan anak lain dan sebagainya. Malah ada yang mengatakan menyusu selepas 2 tahun adalah HARAM.


Kita ikuti jawapan yang diberi oleh Kapten Hafiz Firdaus (penulis buku Pedoman Bermazhab Cara Islam, The Wahhabi Myths dan sebagainya), dalam Majalah Pa&Ma Mei 2011:





Saya suka dengan jawapannya “tempoh menyusu 2 tahun adalah OPTIMUM, bukan minimum mahupun maksimum. Optimum maksudnya yang terbaik, yang paling bagus, the most favorable… Jadi sebaik2 waktu penyusuan ialah 2 tahun. Walau bagaimanapun tiada dosa sekiranya ibu bapa bersepakat untuk mencerai susu sebelum tempoh itu (seperti termaktub dalam surah al-Baqarah di atas) dan tidak ada larangan untuk menyusukan selepas tempoh itu.


Selagi proses penyusuan (selepas 2 tahun) itu tidak menyusahkan mana-mana pihak, baik ibu mahupun anak, maka ia tidak memudaratkan untuk diteruskan. Anak saya sendiri dalam proses ‘weaning’. Lebih mudah untuk wean anak yang dah besar, senang nak cakap; tak payah nak letak2 kopi, jadam segala. Saya pernah buat macam tu juga – letak macam2 tapi budak bijak ni dia sapu je. Macam tu kita pun stress – sebab nak weaning dia sangat; dan pun stress – ‘dikenakan’ dengan macam2. Finally let them wean themselves off.


Apa-apa pun pilihan masing-masing. Jika ibu bapa boleh memilih untuk tidak menyusukan anaknya hingga tempoh penyempurnaan, juga tidak ada halangan untuk yang mahu melepasi batas waktu itu. Menghayati surah al-Baqarah ayat 233 itu, ada statement yang menyatakan ..”Janganlah seorang ibu menderita kesengsaraan karena anaknya dan seorang ayah karena anaknya”. Indah bukan. Ibu tidak perlu menderita kerana anaknya, dan diberitahu pula ibu bapa boleh bersepakat untuk memberhentikan penyusuan meskipun anak belum berumur 2 tahun. Bayangkan jika Allah wajibkan menyusu penuh hingga 2 tahun… bagaimana dengan ibu-ibu yang tidak dapat melakukannya, misalnya kerana sakit, atau bermasalah sehingga benar2 tak boleh menyusukan… cantik kan susunan Allah itu.


Walau bagaimanapun, tak mudah untuk menyusukan selepas 2 tahun ni. Bukan tak mudah ape, banyak sangat tekanan dari luar. Orang masih belum boleh terima lagi extended breastfeeding. Biasa anak2 yang besar (bukan lagi bayi) menyusu akan kena ejek “Eeiii tak maluuu”. Malah ada pendapat yang menyatakan penyusuan selepas 2 tahun lebih mendedahkan ‘unsur seksual’ kepada anak tersebut. Mungkin sebab mereka nampak payudara itu sebagai ‘objek seks’.


Entahlah ye, adakah budak2 yang sibuk buat kerja haram sana-sini tu adalah budak2 yang dulunya menyusu selepas 2 tahun? Menarik juga kalau ada orang nak kaji (serius ni). Kalau benar terbukti, maka memang wajar kita berhentikan penyusuan setakat 2 tahun saja.




Salam sayang,
srifairus...

Bila kita banyak membaca kisah orang lain... kita rasa lebih bersyukur...

Hari ni aku dapat email dari sorang opis mate pasal ketabahan seorang ibu yang menjaga anaknya yang sakit sejak dari dilahirkan sehingga anaknya yang berumur 4 tahun menghembuskan nafasnya yang terakhir...

Allah..... kalau aku ditempat ibu tersebut, tak taula samada aku mampu atau tidak... kasih sayang seorang ibu memang tiada tandinganya...

Bila baca kisah orang lain nie, membuatkan aku rasa bersyukur sangat atas apa yang DIA kurniakan kepada kami sekeluarga... kalau setakat kesusahan sikit2 tu biasalahkan... ramai lagi orang yang lebih sengsara dan susah dari kita... kalau tiada cabaran pon boring gak kan... Allah tidak akan menguji seseorang tue diluar kemampuannya...

Subhanallah... Maha Suci Allah....

Salam sayang..

Srifairus...

Setiap ujian itu tanda Allah sayang pada kita...

Harini kat opis aku ada sesi presentation... semua staff division aku wajib buat and bos2 jadi juri profesional nya..  kat bawah ni ada gambar aku tengah present.. sekadar kenangan...

presenter ni kene banyak berlatih lg... huhu
Tp bukan ni yang aku nak cerita sebenarnya.. tp lepas present, member opis ada bagi satu link pasal kisah kehilangan suami seorang ibu yang sama-sama bergerak dalam MBFPC... meleleh air mata aku... Ni link blog kak Salwa... http://cintahati.com/ramadhan-dan-ujian-buat-kami/.. u all boleh lah baca..

Cuma kalau nak share, sila minta izin dulu dari kak salwa yerk...

Cuma apa yang aku rasa....  setiap dugaan dari Allah itu sebenarnya adalah tanda DIA sayang kepada hambaNya... supaya kita lebih dekat denganNYa...

Bagi aku, kenangan attend ESQ training adalah kenangan terindah yang tidak mungkin dapat aku lupakan... klu ada kesempatan, nnt aku share... melalui training tersebut, betapa aku tersedar bahawa aku selalu melupakanNYa dan betapa Rasulullah sangat sayang kepada umatnya... hanya aku yang alpa dan lalai... Nauzubillah... semoga kita semua sentiasa berada di bawah naunganNya....Ya Allah... ampunkanlah hambaMU.. Allah hu Akbar...

Ok lah.... ada kesempatan, kita jumpa lagi di lain entry..

Salam sayang...

Srifairus
            

Mood nak menulis datang... korang posa tak??

Salam..
Hai korang semua.. apa kabor?? Puasa tak?? Aku puasa.. tp dah 2 hari tinggal.. sbb aku muntah2 teruk sangat sampai lembik... Terpaksa lah buka untuk elak memudaratkan...

So far, mcm mn korang menghadapi bulan ramadhan nie?? Aku?? erm... Alhamdulillah walaupon masih mabuk, aku masih mampu berpuasa... bekerja.. breasfeed Fahri... ya... aku masih breasfeding.. sebab.. tak sampai hati lagi nak wean off.. hati aku tenang jer bila aku bf dia.. tp kadang2 tu bila lama sangat nyonyot nyer sampai jadi sakit, aku meroyan la jg... letak la kopi ker apa ker kat nenen untuk rehatkan sementara dari fahri... bila dia rasa tak sedap, dia tak nak..

Tenang jer rasa ramadhan nie... alhamdulillah... aku pon tak tau kenapa... mungkin rahmat dariNya..
setakat ni aku tak pg solat tarawih kat masjid pon.. tak larat.. lepas jer berbuka, aku agak flat... macam ni la klu tengah bawak badan kan... klu larat aku buat kat rumah jer...

Mcm mn persiapan raya?? tak buat apa2 pon lg... aku tak de mood sangat sbb dalam proses nak beli rumah and pindah.. tp tak tau la bila nak selesai.. mungkin lepas raya aku pindah kot.. duduk menyewa dulu rumah yg kami nak beli tue.. tengok lah keadaan mcmn...

Kerjaya plk, alhamdulillah.. sofar ok.. bos ok... happy dgn kawan2 yg baik hati sangat... moga Allah permudahkan urusan dalam segala hal...

ok lah... zohor pon dah masuk.. aku nak pg solat jap lg... nnt klu berkesempatan aku tulis lg.. untuk renungan diri sendiri dan tatapan sahabat2 yang mungkin mengikuti... salam ramadhan...

PS:  masih pengedar shaklee yang sah... nak apa2 jgn segan silu contact ya!!!




2 bulan yang meletihkan... tapi aku seronok dan puas...

Salam..
waaaaa... lama sungguh tak update blog... sangat sibuk 2 bulan kebelakangn nih.. dan 2 bulan ni jg la yang banyak mengajar aku erti menghargai sebuah keluarga... mertua... suami... anak...

selama 3 minggu aku outstation keseluruh Malaysia... dalam tempoh tue Mertua aku yang jaga Fahri.. Alhamdulillah.. Fahri akau tengok happy kat sana.. ceria berbanding kalau aku hantar ke nursery..

Dalam penguhujung bulan 4 hingga awal bulan 5 aritue, aku berkesempatan pg bercuti ke Bali bersama Fairus & Fahri.. hero hati ku.. happy sangat.. lama tak pegi makan angin sejak mengandungkan Fahri.. klu pg pon, setakat dalam negara jer...

Dan perkara yang paling penting yang ingin aku kongsikan adalah aku telah mengandung nak masuk  7 minggu... syukur Ya Allah... dalam penat2 dan sibuk outstation tu, cepat pulak kali nie aku mengandung... padahal senggang hujung minggu yang ada memang padat dengan aktiviti dan aku mmg kepenatan... mungkin, inilah kesan pengambilan suplemen shaklee yang berterusan... syukur Ya Allah... Tubuh bersedia untuk menerima persenyawaan dan pelekatan janin... waktu yang ada dalam selang waktu aku outstation itu membuatkan kami suami isteri lebih menghargai kehadiran satu sama lain... terima kasih suami ku....

sekadar mengimbas kenangan semasa aku cuba untuk mengandung kali pertama dulu... agak payah.. selepas setahun lebih kami berkahwin, baru aku di sahkan hamil...

kerjaya pulak, alhamdulillah makin stabil... dapat bos yang bertimbang rasa.. baik hati... TQ Bos.. u are the best bos in the world...

Wish list aku nak beli rumah tahun nie, alhamdulillah... tengah dalam proses... semoga Allah permudahkan urusan... Amin...

dan kat bawah ni aku  share skali gambar2 kami masa di Bali.... sekadar kenangan untuk di kenang...
ni mua excited nak pg KLIA... dalam ERL...

mama dgn fahri plk tunjuk muka excited... hehe

haaaaaaaaaaa... muka ceria baru bangun tido.. time atas flight ni la aku ajar fahri pasal awan.. skrg ni kalau dia tengok langit, mesti dia bagi tau aku..."mama tu awan..."

turun jer dari flight, driver bawak pg Uluwatu.. tengok tarian kecak.. kene pakai kain cmtu sbb situ area kuil... tengok lah mat2 saleh tu pon pakai...

kat sini view mmg cantik.. leh tengok matahari terbenam..

tarian kecak bermula...



abis tengok show, pg mkn seafood plk.. ambik ko.. kene dekat sejuta rupiah... hehe

esoknyer pg tengok tarian Barong... klakor.. fahri takut tengok binatang uh.. kat sini kepercayaan hindu diorg sangat kuat
ada mistik2 skit... diorang nih tikam diri sendiri guna keris tak luka langsung...

pastu sambung journey pg jalan2 kat tempat yg byk monyet.. dah lupa nama tempat nih... Fahri la yang paling seronok ...

pg padi teres plk... cantik.. subhanallah...

sempat mencuci mata tengok barang hiasan rumah... kami sempat sambar satu...

ni kat restoran bebek tepi sawah... cantik restoran   nih..

ok... time  nak pg swimming plk.. mama, fahri dah ready...

tengok lah muka excited dia... bila nampak laut...

 


video
                                           ni tarian kecak punya video... leh la try tengok...
haaaaa... ni bilik kami... menarik gak lahhh... rasa tak nak balik..

bilik ni ada private swimming pool... tp tak mandi sangat pon.. sejuk...

kat bilik pon nak main bola...


time nih pg jalan kat pantai kuta... penawar hati mama n papa nih... tomei mama

pantai kuta lg...

ni kat perkarangan hotel plk... lepak2 tepi pantai...

mama, peace...
selit lah sekeping gambar nih... malu plk... hehe

pg pulau turtle... fahri takot...

tengok lah betapa besarnya ia....

mama & papa posing.. fahri sibuk tengok kura2...

nak pg snorkling tak dapat... bg jer la ikan mkn dari bot..

kat sini boleh sewa private bot.. jalan2.. yg penting sediakan wang nyer ajer ya pak...

eh... tetiba sesat plk gambar swimming poll nih.. bercita2 nak ada swimming poll cmni gak kat umah boleh?? hehe
ni jalan2 masa air surut.. kitaorg 3 beranak sewa motorsikal n jalan kat tepi pantai berhampiran... macam2 hidupan laut yg terdampar..pelbagai jenis ikan, tapak sulaiman, landak laut... ular pon ada.. scary...

malam terakhir kitaorg ada candle light dinner... betul2 tepi laut... kemah tu di bina utk kami... memang superb..
siap ada iringan nyanyian gitar.. boleh request la lagu apa nak org tu nyanyi..


suasana romantis gitu.. sapa2 nak bulan madu tu mmg sesuai sanagt lah pg sini..

antara menu candle light dinner mlm tue..
eh.. tetiba ada plk gambar nih.. fahri sibuk minta mama beli mcm2... sabor jelah budak kecik nih..
Oklah.. banyak dah rasanyer aku upload... ada masa lebih plk arini update blog... ok.. jumpa lagi di lain entry..

Iklan skit: ada sesiapa nak beli suplement untuk kesihatan dengan harga istimewa, bole la try contact saya utk maklumat lanjut yer...


salam sayang...
mama fahri@srifairus